İlk Kez Etlik Civciv & Ross 308 Yetiştirdik

Kümes Hazır… Civcivler??

Kümesin ilk günleri

Kümes yapımını tamamlamıştık. https://www.tecrubearsivim.com/tum-asamalariyla-kumes-yapimi/ Şimdi sırada kümese alacağımız tavuklar ve civcivler vardı. Kümesi ikiye böldük. Bir tarafta etlik civcivler bir tarafta da yumurta için tavuklar olacaktı. Kümesi yapmıştık yapmasına ama Ankara’da tavuğu, civcivi nerden bulacağımıza dair hiçbir fikrimiz yoktu. Yazın civciv pazarlarda bile satılıyor diyebilirsiniz ancak bu civcivler normal köy tavuğu civcivi. Bize hızlıca büyüyen etlik civcivler lazımdı. (ilk Kez Etlik Civciv & Ross 308 Yetiştirdik.)

Biz büyüklerden etlik civcivi “haybora” diye duymuştuk. Konuşup bilgi aldığımız bir arkadaş bu ismin artık kullanılmadığını bu civcivlerin artık Ross 308 olarak anıldığını ifade etti. İnternet ilanlarındaki numaraları arayarak bulmaya çalışıyorduk. Aradığımız numaralardan hep yok cevabı alıyorduk. Küçük şehirlerde kolaylıkla bulunan bu etlik civcivleri koca Ankara’da bulamıyorduk.

Öğrendiğimiz kadarıyla Irak’a yumurta ihracatı açılmıştı ve tüm yumurtalar satılmıştı ondan civciv sıkıntısı vardı. Tam da bizi buldu dedik. Hevesimiz kursağımızda kalmıştı. İnternet ilanlarını izlemeye devam ettik. Bulunduğumuz yerden 50 km uzak mesafede 12 tane Ross 308 civciv ilanı vardı. Çaresi yok gidecektik. Bir mühendis arkadaş eline geçen yumurtalar üzerine hindiyi yatırmış ve ilandaki 20-25 günlük civcivler olmuştu. Tam biz konuma varmıştık. Bizden önce gelen bir aile çocukları için 2 civcivi almıştı. Kalan 10 civcivi biz aldık. Sayı uğraşmak için azdı. Daha sonra da yine uzak bir mesafeden Kırıkkale’den 4 adet daha getirtme imkanı oldu. Böylece sayı 14 adete ulaştı.

Ros 308’lerin bizdeki ilk günü

İlk Günler ilk Tecrübeler

Bu hayvanlar hızlı büyüdüğü için gelişim dönemlerinde tüyleri vücutlarını tam kapatamadığından soğuktan çabuk etkileniyor. Bulundukları ortamda ampul yakılarak ısıtma sağlamak gerekiyor. Bahçede elektrik imkanı olmadığı için bunu yapamadık. İlk günler her şey yolunda gibiydi ancak tecrübe edeceğimiz çok şey vardı.

Ross 308’ler hızla büyüyordu ancak bazılarında çok rastlandığını öğrendiğimiz hırıltılı nefes alma sorunu başlamıştı. Hatta beş yumurta tavuğumuzdan birine de bulaştı aynı hastalık. Moralimiz bozulmuştu. Antibiyotik aldık. Suluklarına koyuyorduk ama içimize sinmediği için ve ilk acemiliğin etkisiyle hırıltı bariz olanları tutup gagalarını açarak kaşıkla veriyorduk ilacı.

Besleme Sırasındaki Yaşadıklarımız

Bu hayvanlar sürekli yem yiyor ve dışkı çıkartıyor. Belli bir yetişkinliğe ulaştıklarında zemine ızgara koymak şart. Biz ilk deneyimde çok hassas düşünüp ızgaraların ayaklarına zarar vereceğini düşünerek talaş serdik. Sürekli dışkıladıkları için kendi pislikleri üzerinde geziniyorlar zemini sıkça temizlemek gerekiyor. İkinci sezonda ızgara üzerinde bakmayı planlıyorum.

Su için şamandıralı duvara monte etiğimiz suluklarımız vardı. Büyük bir bidondan hortumla bu çanaklara su geliyor. Zemine konulan suluklar içine ayakları ile bastıkları ya da içine pisledikleri için uygun değil. Aynı şey yem için de geçerli. Yemlikleri de çatıdan sarkıtılan bir telle bağlayarak havaya konumlandırmak gerekiyor. Hem yemliğin hem de suluğun civcivler büyüdükçe yükseltilmesi gerekiyor.

Yaşadığımız Olumsuzluklar

Ross 308’lerin boylarının büyüdüğünü hesap edemeyip sulukların boyunu yükseltmeyi ihmal etmişiz. Bir gün kümese gelince kümesin zemini batak halde bulduk. Nasıl olduysa bidondaki tüm su zemindeydi. Dışkı ile batağa dönüşen zeminde civcivler de pislenip berbat hale gelmişti. Su çanaklarını yukarı kaldırıp sürekli su akmasına neden olmuşlardı muhtemelen. Yukarı kaldırınca sorun halloldu..

Kendi yaptığımız yemliklerde hayvanlar yemi zemine dağıtarak yem israfına neden oldu. Tavuğun beslenirken gagasıyla yemi sağa sola savuramayacağı hazır yemlikler kullanmak gerekiyor. Bu yemlikler tavandan sarkıtılan bir materyalle askıda tutulmalı. Böylece civcivler büyüdükçe yükseklik artırılabilir.

Toplam 14 civcivle başladık ama 9 adetini kesebildik yani bakım sürecinde 5’i öldü. Ne kadar yem tüketimi oldu ve kesim sonrası ne kadar et elde ettik? Cevabı sonraki yazımızda.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir