Yapmış olduğum kümeste Ross 308 etlik tavuk ve yumurta tavuğunu deneyimlemiştim. Etlik tavukları iki aylık besi süresinden sonra kesmiştik. Bu kez de kaz civcivi alıp hem bu tecrübeyi yaşamak hem de çok methedilen kaz etini bolca yeme imkanı elde etmek istedim.

Başlangıçta kaz yetiştirmek hiç aklımda yoktu bu yüzden çok geniş bir kümes yapmamıştık. Onun için kazların daha geniş yer kaplama durumunu göz önüne alıp 3 adet linda 3 adet Çin kazı olmak üzere 6 adet kaz civcivi aldık. Satıcı arkadaş aynı zamanda üretimini de yapıyordu. İlk günler bir kutu içinde evde bakmamı önerdi. Kutuya bir demet maydanoz gibi yeşillik bağlamamı ve suyu da belli saat aralıklarında vermemi de önerdi.

Önemli Tüyolar

Bu tüyo gerçekten çok işe yaradı. Civcivler gagalarıyla birbirlerinin tüylerini çekiştiriyor ve bu esnada çekilmeye maruz kalan civciv bir feryat koparıyor ki çok rahatsız edici oluyor. Tam bu noktada kutuya bağlanan yeşillik devreye giriyor. Aynı hareketi ota yaptıkları için büyük oranda bu sorun halloluyor. Su kabını kutuda bırakmak civcivlerin suyun içine girip ıslanıp hasta olmasına dolayısıyla ölmesine neden oluyor. Suyu belli aralıklarla vermenin mantığı da bu.

Ben doğal otlar da koparıp yedirdim. Kazlar büyüyünce zararlı otları ayırt edebiliyor ancak kaz civcivleri küçükken önlerine konan her türlü yeşilliği yiyor. Zararlı olan bir otu vermemeye dikkat etmeli. Kazlar koyunlar gibi yayılım yapan hayvanlar hatta okuduğum bir bilgiye göre otları en dipten yiyebilen hayvanlarmış.  Yayılım yapması yem maliyetini düşürme noktasında bir avantaj.

Kazların kutudaki ilk günleri

 

İlk 15 gün  ifade ettiğim gibi kutuda evde baktım, suyu kontrollü olarak verdim ve birbirlerinin tüylerini çekiştirmemeleri için kutuya ot demeti yapıp astım.  16. günü kümeste geçirdiler. İlk günler alışma evresinde geceleri  aydınlatma yaptık. Kümeste yemlik ve suluk sistemi kullandım. Duvardan sarkıttığım tele bahçede çıkan otları demet yapıp bağlayarak bağladım. Bu şekilde kümeste kapalı kaldıklarında da yeşillik yemelerini sağladım.

İlk bir ay yem tüketimi ot desteğinin de sayesinde çok azdı ancak 2. ayda iyi yem tüketmeye başladılar. Tabi bunda kapalı kalmalarının etkisi var. Kazlar gün boyunca yayılım yapsa yem tüketimi de  minimuma iner. 2. ve 3. ayda palet yem daha sonra ise buğday ve arpa ile devam ettik. Kasım  ayından itibaren semt pazarlarından brokoli, karnabahar, lahana gibi kış sebzelerinin dış yapraklarını getirerek yine yeşillik takviyesine de devam ettim.

Şu videoda https://www.youtube.com/watch?v=ZDnHA-MNYP8  kazların ilk günden 60. güne kadar olan gelişimlerini

Şu videoda ise https://www.youtube.com/watch?v=znPz4fRwWt46 aylık gelişim sürecini ve sonrasında elde edilen et miktarına dair bilgileri bulabilirsiniz.

 

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir