İlk Kez Yumurta Tavuğu Besledik

Bahçeyi edindikten sonra ilk iki sene organik ürünler yetiştirmeye odaklandık. 20 çeşitten fazla ürünü yetiştirmeyi tecrübe ettik. Üçüncü sene kendi yumurta ve beyaz etimizi de üretelim düşüncesiyle bahçeye bir kümes inşa ettik ve aynı anda hem et hem yumurta tavuğu yetiştirdik.

Australorp tavuk

En Verimli Yumurta Tavuğu?

En verimli yumurta tavuğunun hangisi olduğuna yönelik araştırmaya başladık. Australorp tavuğunun en verimli ve en uzun ömürlü tavuk olduğunu öğrendik. Tabi kırma olmayan bir australorp bulmanın kolay olmadığından haberimiz yoktu. Bir başka sorun ise birkaç adet tavuk almanın zorluğuydu. Aradığımız üreticilerde australorp değil farklı tür tavuklar vardı ve en az 200 adet 500 adet satış gibi şart sunuluyordu. Oysa bizim ihtiyacımız olan bahçemizde bakabileceğimiz birkaç tavuktu.

Ankara merkezde kurulan bir tavuk pazarı artık yoktu. Beypazarı’nda pazara tavukçu geldiğini öğrendik. O kadar yol gittik ancak pazarda iki araba vardı tavuk satan ve ikisinde de ataks yarkaları vardı. Bu işlerle ilk kez ilgilendiğimiz için yarkanın henüz yumurtlamaya başlamamış civcivlikten çıkmış genç tavuk demek olduğunu da yeni öğreniyorduk. Ataks ülkemize özel geliştirilmiş bir ırktı fakat araştırdığımız kadarıyla hem yumurta verimi diğer yumurtacı ırklara nazaran düşüktü hem yem tüketimi daha fazlaydı. Oradan elimiz boş ayrıldık.

Tindet Aldık

Daha sonra ilan sitesinde tindet tavuklar gördük. İlan sahibi arkadaşla tanışıp tecrübelerini dinledik. Tavuk konusunda çok hilelerin döndüğünden bahsetti. Yumurtlamak üzere diye aldığın yarka iki ay yumurtlamaz canın sıkılır, hazır yumurtlamakta olan tavuk sizin için daha iyi olur, dedi. Biz de zaten heyecanlıydık hemen yumurtlasınlar istiyorduk.

Aldığımız tindet tavukların ilk hali

Elinde bulunan tindet tavukların hem yem tüketiminin daha düşük olduğunu hem de yumurta veriminin yüksek olduğunu anlattı. Yaptığımız araştırmalar bunu doğruluyordu. Ülkemizde yeni bilinen bir türdü. Krem rengi yumurtaları olan Fransız orjinli bir tavuk türüydü. 5 adet tavuk alıp ilk tavuk maceramıza başladık.

İlk günden itibaren yumurta aldık. Tabi birkaç gün sonra yeni bir yere gelme stresinden yumurtayı kestiler. İlk zamanlar anlam veremediğim bir köşede birbirleri üzerine çıkıp yatmaya çalışmaları da bu stresle ilgiliymiş. Bir hafta içinde adapte olup tekrar yumurtlamaya başladılar. Artık marketten yumurta almıyorduk. 5 adet tindet günde genelde 4-5 adet bazen de 3 adet yumurtluyordu.

Lohman Nick Brown da Aldık

Üç dört ay sonra aynı arkadaştan 3 adet de lokman nick brown tavuk aldık.  Gruptan ayrı duran ve yumurtlamadığını tespit ettiğimiz bir tindet tavuğu kesmiştik. Kümesimizde artık 4 tinted, 3 nick brown olmak üzere 7 tavuğumuz vardı. Günde 6-7 adet bazen de 5 adet yumurta alıyorduk. Nick brownlar kendileri gibi kahverengi yumurtluyor. İki çocuklu bir aile olarak her gün o adette yumurta tüketmediğimiz için ihtiyacımız üzerinde olanları satmaya da başladık. Tabi burada ticari bir amaç yoktu artan yem maliyetlerine  bir miktar da olsa katkı sağlamaktı amaç. Kümesi yaparken epey özen göstermiştik. Kış aylarında da tavuklar yumurtlamaya devam etti…

 

Tindet ve lohman Nick Brown tavuklarımız

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir