Bir Renault 12 Toros Öyküsü

Babamın ilk arabası 1977 model sedan bir Renault 12 idi. Bu araba benim ortaokul zamanlarımda soförlüğü öğrendiğim arabaydı. Haliyle ülkemizdeki birçok insan gibi benim de anılarımda yeri olan bir araç oldu.

Yıllar sonra babam için 1994 model SW bir toros almak nasip oldu. Bu araç Orman Müdürlüğünde resmi olarak hizmet etmiş ve ihale yoluyla satışa çıkarılmıştı. LPG takılmadan kullanıldığı için kondisyon olarak iyi bir durumdaydı ancak daha iyi görünmesi için yapılması gereken şeyler vardı. İhaleden aracı alan Kızılcahamamlı arkadaştan aracı almıştım. Bir toros revizyonu hayalimi artık gerçekleştirebilirdim.

Aracı aldığım zamanki hali

Aracın üzerinde göreve çıkışında ve görevden dönüşünde km’sinin yazıldığı bir defteri vardı. LPG yeni takılmıştı. Benzinle binildiği için motor kondisyonu iyi durumdaydı. 140-150 km hızlarda göğüste sarsıntı vs olmuyordu. Daha iyi görünmesi için bazı dokunuşlara ihtiyacı vardı ve onları da ben yapmıştım.

Önce Sorunları Halledelim

Önce arka çamurluk davlumbazlarındaki bu delikleri ustama tamir ettirip boyattım. Ortadaki şerit çizgiyi boyacı ustamla yeniledik. (Eskiden bu arabaların bu yan bantlarını biz çekerdik, dedi usta. Gerçekten çok düzgün de çekti.) Ön çamurluk içlerine koruyucu plastik davlumbazlar alıp taktım. Taban halısı bu yaştaki bir araç için doğal olarak çok kirli idi. Koltukları, vites konsolunu ve yan eşik kapaklarını vs. söktüm. Taban halısını  üzerine aldığım halıfleksi yapıştırıcı ile yapıştırdım. Böylece hem çift katlı olması ses yalıtımı sağladı hem de temiz yeni bir görünüm elde ettim.

Üzerinde delik olan direksiyonu tamir edip direksiyona deri bir kılıf diktim. Soluk haldeki tamponları ısı tabancası ile eriterek koyu bir renk almasını sağladım yani eski canlılığına kavuşturdum . Kalkmış olan yan kapı bantlarını takım olarak yeniledim.

Artık sırada küçük dokunuşlar vardı. Mesela logonun bulunduğu ön panjuru krom bir şeritle çerçeveleyerek güzel bir görüntü elde etmek, yeni aldığım jant kapaklarına Renault logolarını yapıştırmak, aldığım sis farlarına film uygulayıp farları ön tampon üzerine monte etmek, arka tampona yeni tozluklar monte etmek gibi…

Ayrıca kaput maskesi diktirip takma, plakalara krom çerçeveler, solmuş olan ön park ve sinyalleri yenilemeyi  de ekleyebiliriz.. Krom egzoz ucu olmazsa olmazdı:)

Son olarak da komple boya bakımı yapıp solgun haldeki boyasını da canlandırınca araç oldukça yenilenmiş bir görüntüye ulaştı… Bu projemin videosu şurada:https://www.youtube.com/watch?v=7G9_pevI4Mo

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir